Δελτίο Τύπου
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
Η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για την Δημοκρατία και τις Ελευθερίες πραγματοποίησε, στις 17-10-2024, εκδήλωση με θέμα «Δεοντολογία & Δικαιοσύνη» στην κατάμεστη Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου, Μαρίας Παπαδημητρίου, Προέδρου Εφετών, η οποία αναφέρθηκε σύντομα στην ιστορία της Εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 1988 και αποτελεί μέλος της MEDEL (Magistrats Εuropéens pour la Démocratie et les Libertés). Η Πρόεδρος επεσήμανε ότι το δικαστικό σώμα οφείλει να ανταποκρίνεται στη δημόσια απαίτηση για ακεραιότητα και να διεκδικεί διαρκώς την εμπιστοσύνη του πολίτη και ότι καθήκον των Δικαστών είναι τα τηρούν, αλλά και να συνδιαμορφώνουν, τους κανόνες δεοντολογίας, όπως την ίδια υποχρέωση έχουν, σε μια δημοκρατική κοινωνία, όλοι όσοι έχουν ως καθήκον την συμβολή τους στην καλύτερη δυνατή απόδοση Δικαιοσύνης, όπως, οι δικηγόροι, τα όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, οι πολιτικοί, οι πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι.
Στην πρώτη συνεδρία, υπό την προεδρία του κ. Γιώργου Σταυρόπουλου, Προέδρου της ΚΕΚ και επίτιμου αντιπροέδρου του ΣτΕ, ο κ. Βασίλειος Ανδρουλάκης, Σύμβουλος της Επικρατείας, αναφέρθηκε στην ανάθεση εξωδικαστικών καθηκόντων σε Δικαστές, και τις απαγορεύσεις στις οποίες υπόκεινται, σημειώνοντας ότι ο δικαστής που αναλαμβάνει εξωδικαστικά καθήκοντα δεν παύει να είναι δικαστής και οφείλει να τηρεί πάντα τις αρχές δεοντολογίας. Η κα Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών και Αντιπρόεδρος της Εταιρείας, αναλύοντας το θέμα «Δικαιοσύνη-Δημοσιογραφία-Δεοντολογία», έκανε ειδική αναφορά στο φαινόμενο της “τηλεδίκης”, επισημαίνοντας ότι «Ο δικαστής δεν εκτελεί το έργο του σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, αντιλαμβάνεται τις πιέσεις, αλλά έχει τη νηφαλιότητα και τη δύναμη να κρίνει». Ο κ. Σπύρος Βλαχόπουλος, Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέλυσε το θέμα «Δικαστές και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης», τονίζοντας ότι ο Δικαστής έχει, αναμφισβήτητα, το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, ότι δεν πρέπει να ζει αποκομμένος από την κοινωνία, αλλά ότι συνιστάται, σε κάθε περίπτωση, να λειτουργεί και στα κοινωνικά δίκτυα με σύνεση, μετριοπάθεια κι αυτοσυγκράτηση.
Στην δεύτερη συνεδρία, υπό την προεδρία του κ. Αλκιβιάδη Φερεσίδη, Εφέτη Αθηνών, ο κ. Αντώνης Μεταξάς , Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο ΕΚΠΑ είχε ως θέμα «Δεοντολογία και πολυλειτουργικότητα: Ο Εθνικός Δικαστής, ως Ενωσιακός Δικαστής» και επεσήμανε την σημασία της αυτοπρόσληψης του εθνικού δικαστή ως ενωσιακού και ότι οι δεοντολογικές κατευθύνσεις πρέπει να τίθενται και στην ευρωπαϊκή τους διάσταση. Ο κ. Δημήτρης Γκαβέλας, Δικηγόρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ποινικολόγων μαχόμενων δικηγόρων, ανέλυσε το ζήτημα «Δικαστής και Δικηγόρος: Η εκ των εναντίων διαλεκτική προσέγγιση της αλήθειας στην Ποινική Δίκη», τόνισε την υποχρέωση για την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας και εκ μέρους των δικηγόρων, για την ανεύρεση της αλήθειας στην ποινική δίκη.
Ακολούθησε, τέλος, πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΙΚΗ ΜΕΘΕΝΙΤΟΥ