ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ-ΔΙΩΞΕΙΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

Το γεγονός της αποκάλυψης της ψήφου από τηλεφώνου μελών του Αρείου Πάγου κατά τη λήψη απόφασης,
και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικής, του ακυρωτικού δικαστηρίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση βασικών συνταγματικών αρχών και εγγυήσεων δίκαιης δίκης.
Η διάσκεψη αποτελεί το χώρο διαμόρφωσης της τελικής δικαννικής πεποίθησης κάθε μέλους της σύνθεσης του δικαστηρίου, αλλά και της κρίσης του δικαστηρίου ως συλλογικού σώματος, η οποία αποτυπώνεται στην απόφασή του. Η έκδοση δικαστικών αποφάσεων με ψήφους μελών της σύνθεσης που δεν έλαβαν μέρος στη διάσκεψη δεν αποτελεί απλώς παρατυπία και παραβίαση βασικών δικονομικών αρχών, αλλά αναίρεση της ίδιας της εννοίας της δικαστικής απόφασης.
Το τελευταίο διάστημα είδαν επίσης το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις διώξεων (ποινικών, πειθαρχικών) και κάθε μορφής ελέγχου δικαστών της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, όπως δυσμενείς μεταθέσεις, αποσπάσεις, θέσεις σε προσωρινή αργία, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς την τήρηση των κατά το νόμο και το Σύνταγμα οριζομένων εγγυήσεων και μάλιστα χωρίς να υπάρχει δυνατότητα δευτεροβάθμιας κρίσης. Συχνά μόνη αιτία των διώξεων αυτών είναι η κρίση των δικαστών κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου.
Πρακτικές σαν τις προαναφερόμενες έχουν ως συνέπεια να έχει επικρατήσει στην πλειονότητα των πολιτικών δικαστών και εισαγγελέων κλίμα ανασφάλειας και ανησυχίας που δεν συμβάλλει στη νηφάλια και ορθή απονομή του δικαίου.
Η Εταιρία, επισημαίνει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις παραπάνω ενέργειες κλονίζει την αξιοπιστία των δικαστηρίων και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους που καταλήγουν τελικά σε βάρος των πολιτών. Για το λόγο αυτόν καθίσταται αναγκαία η ανατροπή της το συντομότερο δυνατόν.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

(c) All Rights Reserved 2023-24        Designed and Developed by  LAWNET