ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ-ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ. ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ-ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Ε. ΒΑΓΕΝΑ-ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ, δικαστής, Δρ. Εγκληματολογίας
Στις 13-15 Μαρτίου 2008 πραγματοποιήθηκε στο Ιάσιο-Ρουμανίας, διεθνές συνέδριο για την καταπολέμηση των διακρίσεων εξαιτίας εθνικής και φυλετικής καταγωγής.
Αναφορές από επεισόδια μεταξύ Αστυνομίας και Ρομά τα τελευταία χρόνια, υπήρξε το έναυσμα για να οργανωθεί, το Νοέμβριο 2007, στη Ρουμανία συνάντηση του «Γραφείου για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» [Office for Democratic Institutions and Human Rights] με αντιπροσώπους Διεθνών Οργανισμών [ODIHR-CPRSI, OSCE-HCNM, OSCE-SPMU], Τοπικών Αρχών, Αστυνομίας, Τοπικών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και με μέλη της κοινωνίας των Ρομά και θύματα επεισοδίων.
Ο πρεσβευτής Christian STROHAL, Διευθυντής του Γραφείου με την εισήγησή του με θέμα«καταπολεμώντας την ανισότητα και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι Ρομά και Sinti- Υπάρχουν εργαλεία και πολιτικές;» παρουσίασε τα αποτελέσματα της πιο πάνω συνεργασίας. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η ενθάρρυνση και ενδυνάμωση του διαλόγου, με σκοπό την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και Ρομά για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η Γαλλίδα δικαστής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Karima Zouaoui στην εισήγησή της «Η θέση της Γαλλίας για τις εθνικές και θρησκευτικές διακρίσεις-ένα τυπικό παράδειγμα του γαλλικού παράδοξου σχετικά με την αντίληψη για το Νόμο και τα Δικαιώματα», προσπάθησε να αναδείξει τη θέληση της δικαιοσύνης να εφαρμόζει τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων και να σέβεται αποτελεσματικά την Ισότητα των Δικαιωμάτων.
Η Ιταλίδα Δικαστής στο Εφετείο του Μιλάνου Laura Curcio, αναφέρθηκε στις «Εθνικές και φυλετικές Διακρίσεις-πως η Ιταλία έχει ενσωματώσει τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο λέκτωρας της Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Cluj-Napoca ανέπτυξε το θέμα «Φυλετικές και εθνικές διακρίσεις κατά την εφαρμογή της δικαιοσύνης». Ο εισηγητής αναφέρθηκε γενικότερα στις διακρίσεις [εθνικές και φυλετικές], στον ορισμό της διάκρισης και προσδιόρισε τα κριτήρια και τις υποχρεώσεις του κράτους σχετικά με την απαγόρευση των φυλετικών και εθνικών διακρίσεων.
Η συντονίστρια προγράμματος Mona Cosma, από το ίδρυμα SOROS, στην εισήγησή της με θέμα «Μορφές διάκρισης σε τοπικό επίπεδο-κοινωνικός αποκλεισμός. Η περίπτωση των Ρομά», ανέφερε κάποια στατιστικά στοιχεία για τους Ρομά, ο επίσημος αριθμός των οποίων ανέρχεται, σύμφωνα με απογραφή του 2002, σε 535.140 άτομα.
O Hannes Tretter, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και Αντιπρόεδρος στο EU Agency for Fundamental Rights, ανέπτυξε τη «Νομοθεσία κατά των διακρίσεων, τις Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού και τις καλές πρακτικές από την εφαρμογή τους στα Κράτη-Μέλη».
Το Εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση των Διακρίσεων [NCCD] αντιπροσώπευσε ο Πρόεδρος του Csaba Ferenc Asztalos. Αναφέρθηκε στην «Καταπολέμηση των φυλετικών και εθνικών διακρίσεων-Πρακτικές του Εθνικού Συμβουλίου για την καταπολέμηση τους». Το εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση των διακρίσεων είναι Δημόσια Αρχή, με νομική οντότητα, που αποφαίνεται αυτόνομα σε θέματα διακρίσεων, ελεγχόμενο από τη Βουλή.
Ο Horatiu Radu, αντιπρόσωπος της Ρουμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσέγγισε την «Καταπολέμηση των Διακρίσεων από την προοπτική των Συμβάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών. Η Πρακτική του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά των Διακρίσεων».
Η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες συμμετείχε στο Συνέδριο με την υπογράφουσα το άρθρο, με θέμα «Female Migrant Workers in Greece». Η εισήγηση, εκτός από τις γενικές παρατηρήσεις για το νομοθετικό πλαίσιο των μεταναστών και την κοινωνική πολιτική, περιλάμβανε στοιχεία από εμπειρική έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης, την οικογενειακή κατάσταση και τις συνθήκες εργασίας των γυναικών μεταναστριών εργαζομένων στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε πανελλήνια, το έτος 2005 [ΚΕΘΙ].
Το κείμενο έχει δημοσιευτεί στο ΣΥΝΗΓΟΡΟ τεύχος
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!