ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Στις 18.2.2016, η Γενική Γραμματέας της Medel και Πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών της Σερβίας Dragana Boljevic, δημοσίευσε στην έγκριτη ημερήσια Σερβική εφημερίδα Politika, το ακόλουθο άρθρο για την κατάσταση των δικαστικών λειτουργών στην Τουρκία.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου 2013, στην Τουρκία, 554 δικαστικοί λειτουργοί μετατέθηκαν παρά την θέλησή τους. Στη συνέχεια περισσότεροι από 100 άτομα, χωρίς προηγούμενη δικαστική εμπειρία, που απασχολούνταν πρόσφατα στην εκτελεστική εξουσία, τοποθετήθηκαν στις θέσεις αυτών των δικαστών, στα ανώτερα δικαστήρια, στα οποία φυσιολογικά, μόνο δικαστές με πείρα το λιγότερο 15 ετών, διορίζονται.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο τούρκος πρόεδρος, σε 227 ημέρες από τις εκλογές [10.8.2014] έχει καταθέσει μήνυση για δυσφήμηση εναντίον 236 ανθρώπων. Από αυτούς, 8 βρίσκονται υπό κράτηση και 105 σε ποινική δίκη.
Στις 12 Μάιου 2015, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο απέλυσε, χωρίς δικαίωμα έφεσης, ένα δικαστή και τέσσερεις εισαγγελείς, που είχαν ερευνήσει την υπόθεση εμπλοκής του τούρκου προέδρου σε διαφθορά.
Στις 6 Μάιου 2015, διατάχθηκε η κράτηση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας των Αδενών, τριών αντιεισαγγελέων και του αρχαιότερου αρχηγού της αστυνομίας της περιοχής, με την κατηγορία της ανατροπής της κυβέρνησης, επειδή την 1η και 19 Ιανουαρίου 2014, κατάσχεσαν δύο φορτία, με όπλα από τη Συρία, που όπως αποδείχθηκε, συνοδεύονταν από τούρκους αξιωματικούς.
Στις 30 Απριλίου 2015, δύο δικαστές συνελήφθησαν, κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες, επειδή αποφάσισαν την παύση της προσωρινής κράτησης [σύμφωνα με την οποία, αντίθετα από τον νόμο, κανένα μέτρο δεν είχε ληφθεί], δύο αστυνομικών και ενός δημοσιογράφου [ επίσης κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες], οι οποίοι ήταν στη φυλακή για ενάμιση χρόνο και οι οποίοι είχαν ασχοληθεί για την αποκάλυψη της διαφθοράς του κράτους. Οι δικαστές παραμένουν υπο κράτηση ενώ την ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας [26 Ιανουαρίου 2016] αναγγέλθηκε ότι παύθηκαν από τα δικαστικά τους καθήκοντα. Αυτή ήταν η πρώτη περίπτωση, που δικαστές συνελήφθηκαν εξαιτίας απόφασης τους, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Το Ανώτατο δικαστικό συμβούλιο, στις αρχές Φεβρουαρίου, κίνησε πειθαρχική δίωξη κατά δεκάδων δικαστών σε 78 δικαστήρια, που στηρίζονταν σε προσφυγή του Υπουργού Εσωτερικών, επειδή είχαν αποφανθεί εναντίον του.
Ο Τούρκος πρόεδρος συγκάλεσε πρόσφατα συνάντηση με τις τοπικές διοικήσεις και τους είπε: «αν είναι αναγκαίο αφήστε τους νόμους κατά μέρος, κάντε τη δουλειά σας με τον δικό σας τρόπο» και ότι « έχουμε επιτύχει επειδή έχουμε ψηφίσει νόμους, πάμε όμως καλά επειδή αρνούμεθα να συμμορφωθούμε στους νόμους».
Το ίδιο διάστημα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να βραβεύσει την Τουρκία για πρόοδο και να επιταχύνει την ένταξη της στην Ευρώπη.

(c) All Rights Reserved 2023-24        Designed and Developed by  LAWNET