ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ

1.Κάθε μη αντικειμενική και μη αμερόληπτη κρίση των Δικαστών,
όπου και αν οφείλεται, είτε σε ιδιοτελή κίνητρα είτε σε αθέμιτες σχέσεις ή σε ποικίλες εντάξεις, είναι αποδοκιμαστέα.
2.Τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να κινητοποιούνται εγκαίρως για να ελέγχουν με αυστηρότητα και με αποτελεσματικό τρόπο κάθε παράβαση του νόμιμου καθήκοντος των Δικαστών.
Ο έλεγχος πρέπει βεβαίως να αφορά και το αντίστοιχο καθήκον των λοιπών παραγόντων της δίκης.
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η κάθαρση στον χώρο της Δικαιοσύνης εμφανίζεται να ακολουθεί την δημοσιογραφική έρευνα.
3.Η δημοσιογραφική έρευνα και η θεμελιωμένη κριτική μπορούν να συμβάλλουν στην διαφανή λειτουργία των θεσμών και ειδικότερα της Δικαιοσύνης. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι μέθοδοι έρευνας και δημοσιότητα που καταλήγουν σε γενικευμένη φθορά του κύρους της Δικαιοσύνης και σε στιγματισμό προσώπων κατά παράβαση βασικών δικαιωμάτων τους δεν αρμόζουν σε δημοκρατική Πολιτεία.
4.Τα τελευταία γεγονότα προσφέρουν κατάλληλη ευκαιρία για την εξυγίανση του χώρου της Δικαιοσύνης και για την αντιμετώπιση με τολμηρό και ριζικό τρόπο των προβλημάτων της εκ μέρους των οργάνων της αλλά και της Πολιτείας.
Οι ανωτέρω εξελίξεις δεν πρέπει πάντως να αποτελέσουν πρόσχημα για ρυθμίσεις αντικειμένων που δεν σχετίζονται με το πρόβλημα που έχει αναδειχθεί και ιδίως για επεμβάσεις με σκοπό την κατάργηση της δημοκρατικής αναδείξεως της Διοικήσεως των Δικαστηρίων.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

(c) All Rights Reserved 2023-24        Designed and Developed by  LAWNET